Popis
K.9 Ebbegarden Kveik pochádza z Ebbegarden obec Stordal v Nórsku. Ebbegarden tradične produkuje ovocie a verí sa, že práve to je zdrojom ovocnosti ich kveiku. Počas doby Vikingov sa mnohí usadili v oblasti Stordal a na oslavy a stretnutia pri narodení, birmovaní a pohreboch si ľudia varili vlastné pivo s Kveikom.
Chuť a vôňa
K.9 Hlavná charakteristika: Ttopické ovocie. Pri vysokých teplotách kvasenia je intenzita chuti a vône stredná až vysoká, pri nižších teplotách bude menej intenzívna. K.9 Ebbegarden zvyšuje horkosť a odporúča sa upraviť na nižšiu IBU.
Fermentácia
K.9 fermentuje od 18 °C (64 °F) do 42 °C (107 °F). Čím vyššia je teplota kvasenia, tým rýchlejšie je kvasenie.
Pri najvyššej teplote môžete očakávať kvasenie piva za 48 hodín alebo rýchlejšie. Keď fermentácia prebieha pri nízkych teplotách, môžete očakávať, že doba fermentácie bude dlhšia. Na zabezpečenie zdravého kvasenia sa odporúča pridať kvasinkovú výživu.
Pitching – Dávkovanie kvasníc
Kvasnice pridávajte priamo do mladiny posypaním po povrchu. Uistite sa, že mladina má teplotu vyššiu ako 20 °C (68 °F). Dávkovanie 5 g/20-30 l. Pri fermentácii pod 20 °C (68 °F) alebo vysokej gravitácii zvýšte na 10 g/20 l.
Vôňa: Tropické ovocie
Prekvasenie: 93 % – 96 %
Flokulácia: stredná
Teplotné rozmedzie: 18 – 38 °C (64 – 100 °F)
Tolerancia na alkohol: 12% ABV
Fermentáciu je možné ukončiť do 48 hodín.