Popis
K.1 Voss Kveik pochádza od Sigmunda Gjernesa z obce Voss v Nórsku. Oblasť Voss bola do značnej miery izolovaná od väčších miest a ľudia si kvasinky Kveik poskytovali predovšetkým medzi sebou a vzhľadom na vzdialenosť od ostatných sídiel sa tento Kveik zriedka miešal s inými typmi.
Chuť a vôňa
K.1 Hlavná charakteristika: Voss má ovocné pomarančové a citrusové tóny. Pri vysokých teplotách kvasenia je intenzita chuti a vône stredná až vysoká, pri nižších teplotách bude menej intenzívna.
Fermentácia
K.1 Voss fermentuje od 18 °C (64 °F) do 42 °C (107 °F). Čím vyššia je teplota kvasenia, tým rýchlejšie je kvasenie.
Pri najvyššej teplote môžete očakávať kvasenie piva za 48 hodín alebo rýchlejšie. Keď fermentácia prebieha pri nízkych teplotách, môžete očakávať, že doba fermentácie bude dlhšia. Na zabezpečenie zdravého kvasenia sa odporúča pridať kvasinkovú výživu.
Pitching – Dávkovanie kvasníc
Kvasnice pridávajte priamo do mladiny posypaním po povrchu. Uistite sa, že mladina má teplotu vyššiu ako 20 °C (68 °F). Dávkovanie 5 g/20-30 l. Pri fermentácii pod 20 °C (68 °F) alebo vysokej gravitácii zvýšte na 10 g/20 l.
Vôňa: Ovocné tóny s pomarančom a citrusmi
Prekvasenie: 93 % – 96 %
Flokulácia: stredná
Teplotné rozmedzie: 18 – 42 °C (64 – 107 °F)
Tolerancia na alkohol: 12% ABV
Fermentáciu je možné ukončiť do 48 hodín.